Upozorenje – prevencija požara

Tijekom proteklih godina, u proljetnim mjesecima, registrirano je povećanje broja požara na otvorenom.

Najveći broj ovih požara prouzrokovan je nesvjesnim i neodgovornim paljenjem vatre pri spaljivanju korova, suhe trave, lišća, poljoprivrednih i drugih otpadaka prilikom obavljanja proljetnih radova, čišćenja poljoprivrednih, šumskih i drugih površina na otvorenom prostoru.

Svaka osoba je dužna voditi računa da ne izazove požar, odnosno nekontrolirano širenje vatre da ne bi došlo do velikih materijalnih šteta većeg opsega, pa i ljudskih žrtava, jer udisanje i malih količina dima značajno smanjuje motoričke sposobnosti i može biti pogubno.

Stoga ovim priopćenjem želimo potaći žitelje naše općine da prilikom spaljivanja otpada, suhe trave i drugih materijala, odbacivanjem opušaka, korištenjem roštilja u prirodi i slično budu krajnje odgovorni i savjesni kako ne bi došlo do neželjenih posljedica

Također, još jednom podsjećamo žitelje da ukoliko svojim radnjama i nepažnjom izazovu šumski požar, počinili su kazneno djelo „Izazivanje šumskog požara“ iz članka 317. Kaznenog zakona F BiH, gdje je u stavku 1. navedenog članka predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina za izvršitelja ovog kaznenog djela, ukoliko je uslijed izazvanog požara nastupila šteta velikih razmjera ili je izazvano istovremeno više šumskih požara. U stavku 3. istog članka, određeno je da će se počinitelj navedenog kaznenog djela kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine, ukoliko je isto počinio iz nehaja.

Podsjećamo i da je svaka osoba koja primijeti požar dužna da je ugasi ako to može učiniti bez opasnosti za sebe i drugog.

A ukoliko se dogodi nekontrolirano širenje vatre, potrebno je žurno obavijestiti vatrogasce na broj 123, civilnu zaštitu 121 i policija 122.

ODSJEK CIVILNE ZAŠTITE

 

e - uprava

Call Centar

 


Mapa Posušja