U organizaciji Službe za gospodarstvo općine Posušje jučer je u Posušju održana prezentacija onima koji su zainteresirani za uzgoj feferona – konkretno zelene papričice. Prezentaciju su održali predstavnici njemačke tvrtke Carl Kühne. Boris Maslać, rukovoditelj poslovnice Carl Kühne u Mostaru kazao je da je relativno zadovoljan odazivom i zanimanjem stanovnika općine Posušje. „Ovo je početna informacija, pa se nadamo da će ljudi koji su bili tu proširiti dalje vijest te da će biti barem toliko proizvođača. Za nas bi bilo zadovoljavajuće 7 do 8 duluma zasađenih feferona na području općine Posušje“, kazao je Maslać.
Tvrtka Carl Kühne za uzgoj feferona nudi sve što je zapravo potrebno: sadnice, gnojivo, pesticide i sve što je potrebno za prihranu i održavanje biljke. „Mi to naplaćujemo kroz papriku koja nam se isporučuje i to na način da se prva berba isplaćuje kompletno, a sljedećih pet berbi se odbija 20% od vrijednosti uzetog materijala. Mi garantiramo da ćemo otkupiti tijekom sezone sve po cijeni od 0.90 km po kilogramu. S druge strane očekujemo ozbiljan pristup svakog kooperanta,“ kazao je Maslać.
Kao jedinu manu ovoj kulturi predstavnici ove njemačke tvrtke navode mogućnost da se biljka ne opskrbi dovoljnom količinom vode. „Voda je jako bitna, tko ne može osigurati dovljnu količinu vode, nek’ se ne upušta u proizvodnju“, kazao je Maslać. Ističu da ova kultura primjerice ne može uspijevati u visokim područjima općine Posušje od Rakitna pa na više jer je to ipak nepovoljna i hladna klima za ovu poljoprivrednu kulturu. Prednosti su mnogostruke, plod se bere svako 8 do 10 dana, cijena je zagarantirana, biljka nije podložna bolesti, zbog otpornosti joj nije potrebno puno tretiranja, nema velike opasnosti od prerastanja ploda. „Postoji samo jedna klasa koja se otkupljuje: plod mora biti zelen bez oštećenja, bitno je da se bere bez peteljke i kapice te da je plod duži od 4 cm s promjerom od 2 do 3. 2 cm. Ohrabrujuće je što nema problema s prerastom paprike. Iskustva su nam da na 5 tona paprike bude oko 25 kg prerasle paprike što doista mislimo da je minimalno“, kazao je Maslać. Cijeli proces uzgoja nije dug, on počinje od kraja svibnja pa do sredine rujna.
Predstavnici tvrtke Carl Kuhne su pozvali stanovnike općine Posušje da se odvaže na ovu poljoprivrednu kulturu, za koju su još jednom istaknuli da nije ni približno zahtjevna kao industrijski krastavac. Cijelo svoje stručno osoblje su stavili na raspolaganje zainteresiranima, ne samo u ovoj početnoj fazi nego i u svakom djelu proizvodnje.
posusje.net