Zimsko tretiranje voćaka i vinove loze se izvodi u vrijeme mirovanja vegetacije, odnosno od opadanja lišća u jesen pa do početka vegetacije u proljeće.
Međutim, najbolji rezultati se postižu kad se zimsko prskanje izvodi u drugoj polovini veljače ili početkom mjeseca ožujka, pred samo kretanje vegetacije.
Koštičavo voće, malinu i kupinu bi trebalo tretirati nešto ranije budući da njihova vegetacija kreće ranije.
Zaštita voćaka tijekom zime se najčešće provodi za suzbijanje gljivičnih bolesti na koštičavim i jezgričastim voćnim vrstama.
Zimsko prskanje voćaka se smatra osnovnom zaštitom jer u voćnjacima gdje se pravovremeno provede kvalitetna zaštita tijekom zime, tada tijekom vegetacije ima daleko manje problema s mnogim štetnim organizmima.
Zimsko tretiranje treba kvalitetno obaviti da bi bilo učinkovito pa ne treba štedjeti na pesticidnoj tekućini.
Pri tretiranju voćaka i vinove loze treba dobro natopiti pupove, poprskati sve rodne grančice, tanje i deblje grane, kao i debla jer se na svim tim dijelovima nalazi mnoštvo spora koje kiša ili vjetar odnose do pupova.
Voćke i vinovu lozu treba doslovce okupati zbog čega se zimsko tretiranje obično i naziva zimsko kupanje voćaka.
Preparati za zimsko prskanje voćaka i vinove loze su preparati na bazi bakra:
- Nordox 75 WG
- Champion 50 WG
- Cuprablau Z
- Bordoška juha i dr.
Preparate koristiti po uputama proizvođača.
Služba za gospodarstvo