Tijekom travnja niske temperature na našem području naprave mnogo štete u voćnjacima i vinogradima pa su vidljiva smrzavanja mladica u vinogradima, oštećenja raznih vrsta voćaka koje su bile u fazi formiranih plodića a vide se oštećenja od niskih temperatura i na krumpiru, ukoliko nije bio zaštićen.
Što napraviti u voćnjacima? Odmah nakon mraza voćke kod kojih nije došlo do potpunog smrzavanja i odumiranja biljnih organa treba tretirati pripravcima na bazi aminokiselina kako bi se ublažila stresna situacija nastala smrzavanjem. Pripravke primijeniti po uputi proizvođača. Ako su biljni organi potpuno smrzli i odumrli, tretiranje pripravcima neće pomoći i treba se bazirati na daljnju njegu voćaka koja podrazumijeva zaštitu i gnojidbu. U slučaju jačeg gubitka prinosa treba smanjiti gnojidbu dušikom i regulirati bujnost zelenom rezidbom.
Što napraviti u vinogradu? Ako postoji imalo zelene mase lišća, vinograd treba što prije tretirati pripravcima na bazi aminokiselina. Ako je zelena masa potpuno uništena s obnovom trsova treba pričekati 7-10 dana, tj. nakon ponovnog kretanja vegetacije. Lucnjeve i reznike sa smrznutim mladicama ne rezati. Naime, uz smrznute mladice koje su u proljeće potjerale iz glavnog pupa pa stradale tijekom niskih temperatura, nalazi se jedan ili više „suočica“ ili pričuvnih pupova iz kojih u stresnim situacijama, kao što je smrzavanje, također izrastu mladice. Te mladice nemaju rodni potencijal kao mladice iz glavnog pupa ali ipak mogu dati pokoji grozdić. Smrznute mladice će se osušiti i same otpasti.
Kad te nove mladice izrastu 3-5 cm, treba ih oplijeviti tako da se na jednom mjestu ostave najviše dvije mladice i to najjače i na najboljem položaju, a ostale treba ukloniti. Ako do tada loza nije tretirana nekim od pripravaka na bazi aminokiselina, onda to sada treba svakako napraviti, a tamo gdje je već bilo tretirano, tretiranje treba ponoviti.
Služba za gospodarstvo