ZIMSKA REZIDBA– PRAKTIČNI SAVJETI
Zimska rezidba ili rezidba na zrelo se može izvoditi od opadanja lišća pa sve do kretanja vegetacije.
Zimskom rezidbom održavamo voćke u dobroj formi i značajno utječemo na rodnost i kakvoću plodova a ujedno se održava i lijep izgled krošnje.
Rezidbu treba započeti s orezivanjem suhih, bolesnih, polomljenih grana, grana koje se križaju i onih koje imaju jaki vertikalni rast. Ovako se stablima osigurava više svjetlosti i zraka te je ono zdravije.
Alat za rezidbu mora biti oštar i dezinficiran. Nipošto prvo orezivati stabla za koja se sumnja da su bolesna. Takva stabla treba orezati na kraju, nakon rezidbe zdravih stabala.
Nakon rezidbe alat kojim smo rezali ponovo treba dezinficirati, npr. 96% etil alkoholom, varikinom ili nekim bakarnim sredstvom.
Rezidbu obavljati samo onda kad je temperatura iznad ništice, po mirnom vremenu i nikako kad su grane mokre.
Rez napravljen na voćkama premazati kalemarskim (voćarskim) voskom ili poprskati preparatom na bazi bakra. Rane će brže zacijeliti a time su stabla manje podložna utjecaju mraza, štetočina i bolesti.
Za formiranje uzgojnih oblika kod voćaka i rezidbu rodnih grančica, bilo bi dobro da se posavjetujete sa stručnjakom, agronomom.
Služba za gospodarstvo
Odsjek za gospodarstvo i razvoj